سوله تیر ورقی
سوله تیر ورقی سازه ای است ساخته شده از فولاد، ورقه هایی سیاه رنگ که آن ها را به شکل سازه های مورد نظر که اکثرا تفاوت چندانی ندارند می سازند. ساخت سازه های سنگین از گذشته های دور کاربرد دارد که امروزه هم از این روش برای ساخت انواع سوله در ابعاد مختلف استفاده می شود.
استفاده از این نوع سازه ها در سوله سازی به این صورت است که ورق های فولادی طبق طراحی و ابعاد مورد نظر برش داده و ساخته می شوند و در محل نصب توسط پیچ و مهره یا جوش دادن توسط CO2 به یک دیگر متصل می گردد.
با شناخت جزئیات سوله تیر ورقی، شما می توانید با اطلاعات کافی تصمیم بگیرید چه نوع سازه ای برای کار شما مناسب می باشد و در واقع با انتخاب صحیح کارایی سوله افزایش می یابد. و از سویی متوجه انواع کلاه برداری ها در این زمینه می شوید و تا حد امکان از این اتفاقات جلوگیری می کنید، همچنین خواهید دانست که چه زمانی باید از روش ساخت سوله تیر ورقی بهره مند شوید و چطور هزینه های ساخت را کاهش دهید.
ممکن است شما سوله ای بسازید که بعد از یک سال متوجه شوید به هیچ عنوان مناسب کار شما نیست و به دردتان نمی خورد!! یا می توانید سوله ای بسازید که سالیان سال بسیار مفید باشد و حداکثر کارایی را برای شما داشته باشد و حتی در صورت نیاز بتوانید سایز آن را بزرگتر کنید یا حتی سوله را جا به جا کنید. با ما بهترین انتخاب را داشته باشید.
معایب سوله تیر ورقی
معایب سوله های تیر ورقی را کمتر کسانی هستند که به طور کامل در جریان آن باشند، ما با شرح ریز به ریز نکات انواع سوله سعی بر آگاه سازی شما عزیزان داریم تا آگاهانه در این زمینه بتوانید با کمترین خسارت تصمیم گیری کنید.
- با روش تیر ورقی به علت محدودیت در متراژ دهانه کمتر می توان سوله هایی با متراژ بالا ساخت چون بعد از ساخت سوله، شما نمی توانید متراژ سوله را افزایش دهید پس اگر بخواهید کاربری آن را تغییر دهید یا دستگاه های بزرگتری را وارد محل کارتان کنید امکانش وجود ندارد پس دیگر سوله شما کارایی ندارد.
- در ساخت این نوع سازه به دلیل اینکه ، سازه بتواند در مقابل بارهای وارده از طریق برف، باد ، زلزله و… مقاوم باشد، اجبار به مصرف زیاد فولاد میباشد که این امر باعث میشود سازه بسیار سنگین و گران قیمت شود.
- هزینه تیر ورقی بسیار بیشتر از سایر روش ها میباشد پس در خیلی مواقع به صرفه نیست.
پیشنهاد ما برای شما سوله سبک می باشد برای دریافت اطلاعات بیشتر وارد لینک شوید.
سوله کو در جهت آگاه سازی شما عزیزان مقاله ی سوله دست دوم را نیز در سایت قرار داده است.
مزایا ی سوله تیر ورقی
مزایا ی سوله تیر ورقی هم به شرح زیر می باشد، درست است بسیاری از سازندگان به علت پایین بودن سطح علمی، طرفدار سوله های سنگین می باشند اما گاهی هم ساخت سوله تیر ورقی می تواند به نفع شما و به صرفه تر باشد.
- قطعات سازه را می توانید درصورت عدم کارایی آنها باز یافتشان کنید البته این در باره سوله های دیگر هم صدق می کند.
- جایگزین شدن جوش دادن قطعات با پیچ و مهره باعث شده است راحت تر بتوانید سازه را مونتاژ و دمونتاژ کرده و حتی به محلی دیگر جا به جا کنید.
- در چنین سوله هایی می توانید از جرثقیل های سقفی و دروازه ای برای جا به جایی یا هر کاربری دیگری استفاده و نصب کنید.
- شما می توانید طبق نیاز سوله خود را با چندین طبقه بسازید.
اجزایی که در سوله ی تیر ورقی به کار می رود
در این مقاله اجزایی که در سوله ی تیر ورقی به کار می رود به شرح زیر می باشد. اگر شما اطلاعات کافی در این زمینه نداشته باشید، یکی از روش های کلاه برداری سوله سازان این است که اجزای تشکیل دهنده را در قرار داد شرح نمی دهند و در حین ساخت ممکن است هزینه اضافی برای نصب اجزای جدید از شما دریافت کنند. برای اطلاعات بیشتر در زمینه انواع کلاه برداری ها می توانید به مقاله سوله دست دوم یا قرارداد سوله مراجعه کنید.
1)میل مهار
2) کف ستون
3) تیر ریزی سقف
4) پیچ و مهره
5) سایبان
6) وال پست
7) قاب های اصلی ستون و سقف
8) آبچکان
9) بادبند یا مهاربند سقف و ستون
10) براکت ، در صورت داشتن جرثقیل
11) بیس پلیت
12) استرات
می توانید با مطالعه مقاله سوله سازی از تمامی اجزای ساخت یک سوله مطلع شوید تا بتوانید بهترین قرارداد را ببندید.
دهانه سوله تیر ورقی
دهانه سوله تیر ورقی را حداکثر تا 70 متر می توان ساخت یعنی شما این نوع سوله را با دهانه ی بیش از 70 متر نمی توانید بیابید، البته این مسئله در صورتی صدق می کند که در ساخت سازه از ستون میانی استفاده نشده باشد در غیر این صورت اگر از ستون های میانی استفاده کنیم یا متراژ دهانه را افزایش دهیم باید برای بالا بردن مقاومت سازه وزن فولاد مصرفی را افزایش دهیم که همین امر باعث بیشتر شدن فولاد کلی استفاده شده در سوله می شود و در نهایت قیمت کلی سازه بالا می رود و گران تر می شود. البته لازم به ذکر است که در اگر بخواهیم سوله ای با دهانه ۷۰ متر و ارتفاع ۶ متر در شهری مثل کاشان با روش تیرورقی بسازیم، میبایست وزنی حدود ۱۰۰ کیلوگرم در متر مربع فولاد در آن استفاده کنیم تا به مقاومت لازم برسد اما همین دهانه را در سازه سبک خرپایی میتوان تا ۴۵ کیلوگرم در متر مربع هم کاهش داد.
شاید سوالی پیش بیاید، پس چه موقع از سوله های تیر ورقی استفاده کنیم؟
چرا با این همه معایب باز هم سازه های تیر ورقی ساخته می شود؟
در دهانه هایی با متراژ زیر 20 متر و مساحت زیر 1000 متر، بهتر است که از همین سازه های سنتی سنگین استفاده می کنیم، چون میزان استفاده فولاد در این متراژ در هر دو نوع سوله خرپایی و تیر ورقی یکسان می باشد که در این صورت قیمت سازه خرپایی بیشتر می شود، اما اگر متراژ شما افزایش پیدا کند و به مساحت بالای 1500 متر برسد و دهانه ی سازه بالای 18 الی 20 متر باشد، در اینجا اختلاف بین دو نوع سازه مشخص می شود، چون برای افزایش مقاومت و کاهش تعداد ستون های میانی باید از فولاد بیشتری در سازه تیر ورقی استفاده شود اما در سازه های خرپایی به علت مهندسی و طراحی خاص میزان فولاد کمتری مصرف می شود؛ پس ساخت سوله های تیر ورقی در متراژ های پایین تر نسبت به روش خرپایی به صرفه تر می باشد و همینطور در سازه هایی با متراژ بالا به صرفه است که سوله تان را به روش خرپایی بسازید.
وزن
وزن سوله تیر ورقی مشهود ترین دلیل برای رد این نوع سازه است که بین تمام سازنده های سوله، از روش های قدیمی به شمار می رود که مانند سوله های یو بی ام کمترین کاربرد را دارند. امروزه سوله های تیر ورقی را با سازه های سوله سبک جایگزین نموده اند که در تمام دنیا از این سبک سازه برای انواع کاربری ها استفاده می کنند.
چرا روش ساخت سوله تیر ورقی منسوخ شده است؟
اولین دلیل؛ سنگین بودن سازه های تیر ورقی هستند که بطور کل جزو گروه سازه های سنگین به شمار می روند، نام دیگر این سازه ها سوله های سنگین است.
دلیل دوم؛ این است که، شما اگر بخواهید سوله ای تیر ورقی با دهانه بزرگ بسازید باید از ورقه های ضخیم و سنگین تر استفاده کنید که سازه ی شما تحمل وزن و فشار وارد شده را داشته باشد.شما هیچ سازه تیر ورقی با دهانه ای در ابعاد بیش از 70 متر پیدا نمی کنید زیرا ساخت سوله سنگین با این متراژ و دهانه ای بدون ستون میانی امکان پذیر نمی باشد در صورتی که سوله های خرپایی را با دهانه ی بیش از 100 متر بدون هیچ ستون میانی ای با مقاومت و استحکام بالا می توان ساخت.
در سوله ی تیر ورقی با دهانه 20 متر و ارتفاع 6 متر در شهر تهران بسته به نوع طراحی حدود 40 تا 48 کیلوگرم در متر مربع فولاد نیاز دارد تا تاییدیه نظام مهندسی صادر شود که سوله ی مد نظر ساخته شود، اما برخلاف تصور برخی کارفرمایان که مخالف سازه های خرپایی هستند و فکر می کنند سازه های تیر ورقی به علت بالا بودن وزنشان استقامت بیشتری دارند، سازه ای خرپایی با دهانه 20 متر و ارتفاع 6 متر در شهر تهران میزان 20 الی 24 کیلوگرم در متر مربع به فولاد احتیاج دارد در صورتی که در همان شرایط و سایز و اندازه می تواند وزن و فشار بیشتری را متحمل شود. سوله های سبک طبق کاربریشان بطور مهندسی شده با نرم افزار های مخصوص طراحی می شوند پس بسیار سنجیده تر در ساخت آن ها عمل می شود در نتیجه بهترین نتیجه با بهترین کارایی را به همراه خواهد داشت.
سومین دلیل؛ هم گرانی این نوع سازه ها است، منطقا باید سازه های خرپایی به علت جدید بودن شیوه ساختشان و همینطور خاص بودنشان باید گران تر باشند اما چون سوله های خرپایی طبق نقشه و هندسه مهندسی شده ساخته می شوند، وزن پایین تری دارند و در نهایت هزینه کل کاهش می یابد، در سازه های تیر ورقی همانطور که در بالا خواندید برای بالاتر بردن مقاومت سازه باید از فولاد بیشتری استفاده شود و قیمت فولاد هم بطور روزانه رو به افزایش است در نتیجه قیمت سازه های تیر ورقی حدود 15 الی 50 درصد بیشتر محاسبه می شود. همینطور شما هیچ وقت نمی توانید سازه ای تیر ورقی در هر ابعاد و ارتفاعی که مدنظرتان است را بسازید، در ساخت این نوع سازه ها بر خلاف نوع خرپایی یا سبک محدودیت وجود دارد.